Skip to content

Hoe kan ik mijn klanten (gratis) downloads laten 'bestellen'?

Als je je klant de optie wilt bieden om (gratis) fotobestanden (digitale downloads) te laten downloaden, dan zijn hier diverse mogelijkheden voor:
 • Optie 1 - Zet je verkoopprijs op € 0,00.
  Je zet de verkoopprijs van de diverse downloadopties in de prijslijst op de gewenste prijs (bij gratis kies je € 0,00). De klant kan de foto's dan tegen die prijs / gratis downloaden. (Houd er rekening mee dat - als je als fotograaf geen Unlimited LITE, BASIC of PRO account hebt - er wel een starttarief per foto aan jou als fotograaf wordt berekend, ter dekking van de opslagkosten. Dit is terug te vinden in de prijslijst binnen je account. Voor LITE, BASIC of PRO accounts geldt dit dus niet en is het starttarief € 0,00).

 • Optie 2 - Reken een speciaal tarief (of gratis) voor downloads.
  Reken een speciaal tarief voor digitale bestanden bij aankoop van andere producten. Wil je je klant de optie bieden om digitale files te kopen of krijgen, maar tegelijk de verkoop van fotoproducten stimuleren, activeer dan de optie "digitale foto's i.c.m. andere fotoproducten". Je kunt deze bestanden dan een aparte (aanbiedings)prijs geven die afwijkt van de 'normale' digitale fotobestanden. Zo ontvangt je klant de digitale foto's tegen een extra aantrekkelijk bedrag én verdien je als fotograaf ook nog op de verkoop van een echt fotoproduct. Want zeg nou zelf: wat geeft een mooie foto nu meer waarde en beleving dan gedrukt op een prachtig product? (Ook hierbij wordt er een klein bedrag aan 'inkoop' aan de fotograaf in rekening gebracht. Dit is terug te vinden in de prijslijst binnen je account).
 • Optie 3 - Geef je klant een Gift Voucher.
  Je houdt je gewone verkoopprijzen aan, maar maakt voor je klant een Gift Voucher aan ter waarde van een bepaald aantal downloads, of kiest in plaats van een voucherwaarde een voucherpercentage en zet deze dan op X% (voor gratis is dat 100%). In de laatste bestelstap vult de klant deze vouchercode in en dit zorgt ervoor dat de prijs van de gekozen downloads verminderd wordt met de voucherwaarde of op € 0,00 komt te staan. Deze optie kan trouwens ook erg goed gebruikt worden door ze met je shoot pakketten te combineren. Bijvoorbeeld: combineer je duurste pakket met een Gift Voucher met de hoogste waarde en je voordeligste pakket met één met de laagste waarde. (lees ook: hoe werken Gift Vouchers precies?)

 • Optie 4 - Eigen product'.
  Je maakt een 'eigen product' aan, met als naam 'gratis downloads'. De prijs hiervan zet je dan op € 0,00. Je hebt hierbij ook de optie om een maximum te zetten op het aantal te 'bestellen' digitale foto's, zo kun je e bijvoorbeeld voor zorgen dat de klant hoogstens een bepaald aantal downloads mag doen. (Eigen producten aanmaken is alleen mogelijk met een betaald accounttype). Let er wel op dat je bestellingen die je op deze wijze ontvangt wel zélf dient af te handelen, in tegenstelling tot de reguliere downloadmogelijkheid waarbij ons systeem jouw klant automatisch de bestelde foto's laat downloaden. Bij eigen producten wordt er geen 'inkoopbedrag' aan jou als fotograaf in rekening gebracht. Lees hier meer over h et aanmaken van eigen producten.

 • Optie 5 - Social Downloads.
  Je kunt gebruik maken van speciale downloadoptie waarbij de foto's zijn voorzien van jouw bedrijfsnaam / watermerk. Dit noemen we 'social downloads', zie hier meer informatie hierover. (Ook hierbij geldt een (kleine) eigen bijdrage, zie ook bij optie 1).
Wil je daarnaast ook geen behandelkosten door de klant laten betalen?
Standaard wordt er per bestelling een klein bedrag aan behandelkosten in rekening gebracht (o.a. ter dekking van de fee van de betalingsprovider). Als je deze ook gratis wilt maken voor de klant, maak dan een 'Gift Voucher' aan. Hierbij kun je in stap 2 instellen dat de verzend-/behandelkosten niet worden doorberekend aan de klant. Ze worden dan wel in rekening gebracht aan jou als fotograaf.

Feedback and Knowledge Base